October 8, 2013

Gonna meets you as soon as well. Reautoupgrading in progress. There a lots of more information will be posted. Regards :)

May 7, 2011

Mari Belajar Asas Bahasa Komputer !

ADSL - Asymmetric Digital Subscriber Line


AGP - Accelerated Graphics
Port


ALI - Acer Labs, Incorporated


ALU - Arithmetic Logic Unit


AMD - Advanced Micro Devices


APC - American Power Conversion


ASCII - American Standard Code for Information Interchange


ASIC - Application Specific Integrated Circuit


ASPI - Advanced SCSI Programming Interface


AT - Advanced Technology


ATI - ATI Technologies Inc.


ATX - Advanced Technology Extended





--- B ---


BFG - BFG Technologies


BIOS - Basic Input Output System


BNC - Barrel Nut Connector





--- C ---


CAS - Column Address Signal


CD - Compact Disk


CDR - Compact Disk Recorder


CDRW - Compact Disk Re-Writer


CD-ROM - Compact Disk - Read Only Memory


CFM - Cubic Feet per Minute (ft ... ?/min)


CMOS - Complementary Metal Oxide Semiconductor


CPU - Central Processing Unit


CTX - CTX Technology Corporation (Commited to Excellence)





--- D ---





DDR - Double Data Rate


DDR-SDRAM - Double Data Rate - Synchronous Dynamic Random
Access Memory


DFI - DFI Inc. (Design for Innovation)


DIMM - Dual Inline Memory Module


DRAM - Dynamic Random Access Memory


DPI - Dots Per Inch


DSL - See ASDL


DVD - Digital Versatile Disc


DVD-RAM - Digital Versatile Disk - Random Access Memory





--- E ---


ECC - Error Correction Code


ECS - Elitegroup Computer Systems


EDO - Extended Data Out


EEPROM - Electrically Erasable Programmable Read-Only Memory


EPROM - Erasable Programmable Read-Only Memory


EVGA - EVGA Corporation





--- F ---


FC-PGA - Flip Chip Pin Grid Array


FDC - Floppy Disk Controller


FDD - Floppy Disk Drive


FPS - Frame Per Second


FPU - Floating Point Unit


FSAA - Full Screen Anti-Aliasing


FS - For Sale


FSB - Front Side Bus





--- G ---


GB - Gigabytes


GBps - Gigabytes per second or Gigabits per second


GDI - Graphical Device Interface


GHz - GigaHertz





--- H ---


HDD - Hard Disk Drive


HIS - Hightech Information System Limited


HP - Hewlett-Packard Development Company


HSF - Heatsink-Fan





--- I ---


IBM - International Business Machines Corporation


IC - Integrated Circuit


IDE - Integrated Drive Electronics


IFS- Item for Sale


IRQ - Interrupt Request


ISA - Industry Standard Architecture


ISO - International Standards Organization





--- J ---


JBL - JBL (Jame B. Lansing) Speakers


JVC - JVC Company of America





- K ---


Kbps - Kilobits Per Second


KBps - KiloBytes per second





--- L ---


LG - LG Electronics


LAN - Local Area Network


LCD - Liquid Crystal Display


LDT - Lightning Data Transport


LED - Light Emitting Diode





--- M ---


MAC - Media Access Control


MB �
MotherBoard or Megabyte


MBps - Megabytes Per Second


Mbps - Megabits Per Second or Megabits Per Second


MHz - MegaHertz


MIPS - Million Instructions Per Second


MMX - Multi-Media Extensions


MSI - Micro Star International





--- N ---


NAS - Network Attached Storage


NAT - Network Address Translation


NEC - NEC Corporation


NIC - Network Interface Card





--- O ---


OC - Overclock (Over Clock)


OCZ - OCZ Technology


OEM - Original Equipment Manufacturer





--- P ---


PC - Personal Computer


PCB - Printed Circuit Board


PCI - Peripheral Component Interconnect


PDA - Personal Digital Assistant


PCMCIA - Peripheral Component Microchannel Interconnect
Architecture


PGA - Professional Graphics Array


PLD - Programmable Logic Device


PM - Private Message / Private Messaging


PnP - Plug 'n Play


PNY - PNY Technology


POST - Power On Self Test


PPPoA - Point-to-Point Protocol over ATM


PPPoE - Point-to-Point Protocol over Ethernet


PQI - PQI Corporation


PSU - Power Supply Unit





--- R ---


RAID - Redundant Array of Inexpensive Disks


RAM - Random Access Memory


RAMDAC - Random Access Memory Digital Analog Convertor


RDRAM - Rambus Dynamic Random Access Memory


ROM - Read Only Memory


RPM - Revolutions Per Minute





--- S ---


SASID - Self-scanned Amorphous Silicon Integrated Display


SCA - SCSI Configured Automatically


SCSI - Small Computer System Interface


SDRAM - Synchronous Dynamic Random Access Memory


SECC - Single Edge Contact Connector


SODIMM - Small Outline Dual Inline Memory Module


SPARC - Scalable Processor ArChitecture


SOHO - Small Office Home
Office


SRAM - Static Random Access Memory


SSE - Streaming SIMD Extensions


SVGA - Super Video Graphics Array


S/PDIF - Sony/Philips Digital Interface





--- T ---


TB - Terabytes


TBps - Terabytes per second


Tbps - Terabits per second


TDK - TDK Electronics


TEC - Thermoelectric Cooler


TPC - TipidPC


TWAIN - Technology Without An Important Name





--- U ---


UART - Universal Asynchronous Receiver/Transmitter


USB - Universal Serial Bus


UTP - Unshieled Twisted Pair





--- V ---


VCD - Video CD


VPN - Virtual Private Network





--- W ---


WAN - Wide Area Network


WTB - Want to Buy


WYSIWYG - What You See Is What You Get





--- X ---


XGA - Extended Graphics Array


XFX - XFX Graphics, a Division of Pine


XMS - Extended Memory Specification


XT - Extended Technology


Selamat Mempelajari Asas Bahasa Komputer..

Khas Untuk FACEBOOKER ! CHECK THIS OUT !


Nih nak citer pasal shortcut2 untuk pengguna setia FACEBOOK ! Tengok dan lihat hasilnya bagaimana ~



Jika anda merupakan salah satu Facebooker, ternyata Facebook juga memiliki beberapa shortcut keyboard untuk browser Mozilla Firefox, Internet Explorer dan Google Chrome.
Pertama sekali , anda haruslah  login terlebih dahulu di Facebook anda untuk menggunakan Shortcut keyboard Facebook di bawah ini.

Shortcut keyboard Facebook untuk Mozilla Firefox
shift + alt + 0 = Pusat bantuan
shift + alt + 1 = Home
shift + alt + 2 = Profile
shift + alt + 3 = Permintaan pertemanan
shift + alt + 4 = Pesan
shift + alt + 5 = Pemberitahuan
shift + alt + 6 = Edit account
shift + alt + 7 = Settings privasi
shift + alt + 8 = Penggemar facebook
shift + alt + 9 = Statement of rights and responsibilities
shift + alt + m = Membuat pesan baru
shift + alt + ? atau shift + Alt+ / = Kursor berada pada kolom pencarian

Shortcut keyboard Facebook untuk Internet Explorer
alt + 0 lalu Enter = Pusat bantuan
alt + 1 lalu Enter = Home
alt + 2 lalu Enter = Profile
alt + 3 lalu Enter = Permintaan pertemanan
alt + 4 lalu Enter = Pesan
alt + 5 lalu Enter = Pemberitahuan
alt + 6 lalu Enter = Edit account
alt + 7 lalu Enter = Settings privasi
alt + 8 lalu Enter = Penggemar facebook
alt + 9 lalu Enter = Statement of rights and responsibilities
alt + m lalu Enter = Membuat pesan baru
alt + ? lalu Enter atau alt+ / lalu Enter = Kursor berada pada kolom pencarian

Shortcut keyboard Facebook untuk Google Chrome
alt + 0 = Pusat bantuan
alt + 1 = Home
alt + 2 = Profile
alt + 3 = Permintaan pertemanan
alt + 4 = Pesan
alt + 5 = Pemberitahuan
alt + 6 = Edit account
alt + 7 = Settings privasi
alt + 8 = Penggemar facebook
alt + 9 = Statement of rights and responsibilities
alt + m = Membuat pesan baru
alt + ? atau alt+ / = Kursor berada pada kolom pencarian

*BUKAN DARI BANTUAN PAK CIK GOOGLE !

Alhamdulilah ! Menjadi Jugak Post Baru Aku Nih ! Macam Biasa .. Aku Cuba Menyelami Apa Erti "HACKER" ~

   Penggodam (HACKER) dalam konteks keselamatan komputer merujuk kepada penggodam komputer yang terlibat dalam keselamatan komputer dan berupaya mengeksploitasi sistem atau masuk tanpa kebenaran melalui kemahiran, taktik dan pengetahuan terperinci (hanya orang yang pakar dalam bidang perkomputeran).

     Dalam penggunaan biasa, "penggodam" merujuk kepada penggodam topi hitam / black hat (penggodam berniat jahat atau jenayah). Terdapat juga penggodam beretika yang biasanya digelar topi putih / white hat dan penggodam yang samar-samar kedudukannya dikenali sebagai topi kelabu / grey hat.

Istilah-istilah yang berkaitan:

* Penggodam (HACKER) boleh membawa maksud seseorang yang mahir dalam bidang komputer; namun media massa selalu menyamakan "penggodam" dengan "penggodam topi hitam / black hat.".

* Topi hitam (BLACK HAT): seseorang yang menembusi keselamatan komputer tanpa izin atau menggunakan teknologi (biasanya sebuah komputer ataupun internet) untuk tujuan keganasan, vandalisme, penipuan kad kredit, pencurian identiti, pencurian hak milik intelektual, dan sebagainya. Ini juga bermakna mengambil alih kawalan komputer lain melalui sebuah rangkaian, atau perekahan perisian (SOFTWARE CRACKING).

* Topi kelabu (GREY HAT): Penggodam yang etikanya tidak jelas atau di batasan undang-undang, seringkali mengaku secara terang-terangan.

* Topi putih (WHITE HAT): Penggodam beretika yang memecah keselamatan tetapi untuk tujuan altruistik ataupun sekurang-kurangnya tidak berniat jahat. Topi putih biasanya mempunyai etika yang jelas, dan selalu berusaha untuk bekerja dengan pengilang atau pemilik untuk memperbaiki kelemahan yang dijumpai, walaupun banyak yang mengancam sama ada tersirat atau jelas untuk memaklumkan kepada awam selepas tempoh "sesuai" untuk memastikan respons yang kena pada waktunya. Istilah ini juga digunakan untuk penggodam yang mereka dan mengekod sistem yang lebih selamat.

* Perekah/Penggertak (CRACKER):
1. Sudah semstinya penggodam yang berniat jahat iaitu topi hitam (BLACK HAT). Sering digunakan untuk membezakan penggodam topi hitam dengan penggodam lain.
2. Penggodam komputer yang menggunakan perekahan kata laluan atau serangan kuasa keras. Berkait dengan istilah pemecah peti besi.
3. Perekah perisian. Orang yang mengkhusus dalam mengatasi mekanisma perlindungan penyalinan perisian. Tidak mengeksploit rangkaian, cuma perisian.

* Budak skrip (SCRIPT KIDDIE): Penceroboh komputer yang tidak begitu mahir; seseorang yang sekadar mengikut arahan ataupun menggunakan teknik buku resepi tanpa memahami langkah yang dibuatnya.

* Hacktivis merupakan penggodam aktivis yang menggunakan teknologi untuk mengumumkan pesanan politik. Perlu dicatat bahawa vandalisme web bukan semestinya hacktivisme.

Terdapat beberapa cara yang berulang kali digunakan oleh penjenayah komputer dan pakar keselamatan:

Eksploitasi keselamatan
Aplikasi yang disediakan untuk mengambil kesempatan terhadap kelemahan yang diketahui.

Penghidu paket (PACKET SNIFFER).
Satu aplikasi yang menangkap paket data TCP/IP, yang boleh digunakan untuk mengesan kata laluan dan data lain semasa dalam perjalanan sama ada di dalam komputer atau rangkaian.

*ROOTKIT
Satu kit alat yang menyorokkan fakta bahawa keselamatan komputer telah terjejas. Kit alat ini mungkin termasuk pengganti untuk dedua system supaya mustahil untuk pengguna sah mengesannya dengan melihat pada jadual proses.

*KEJURUTERAAN SOSIAL
Meyakinkan orang lain untuk memberikan apa-apa bentuk maklumat mengenai suatu sistem, kerap kali dengan dakwaan palsu. Contoh ketara ialah menanya seseorang mengenai kata laluan atau akaun mereka dengan menyamar sebagai seseorang. Contoh yang lebih licik ialah menanyai mengenai barangan promosi atau rujukan teknikal mengenai sistem syarikat, mungkin dengan berpura-pura sebagai wartawan.

*KUDA TROJAN
Program ini direka kononnya untuk membuat suatu perkara, seperti satu perisian sah, tetapi sebenarnya melakukan perkara lain. Tetapi ia tidak semestinya program jahat. Kuda Trojan boleh digunakan untuk membuka pintu belakang dalam sistem komputer supaya pencipta program tersebut boleh kembali dan menceroboh masuk. Virus yang menipu pengguna untuk memuat turun dan menjalankannya juga kadang kala dipanggil kuda Trojan. Nama ini berasal dari Kuda Trojan. Lihat juga Pendail.

*VIRUS
Virus merupakan program yang menyalin dan menyebarkan diri dengan memasukkan salinannya ke dalam kod atau dokumen yang boleh dilaksanakan. Oleh itu, virus komputer berkelakuan serupa dengan virus biologi.

*PENGIMBAS KERENTANAN(VULNERABILITY SCANNER).
Alat yang digunakan untuk memeriksa komputer dalam rangkaian dengan cepat, jika ada kelemahan yang diketahui. Penggodam juga biasanya menggunakan pengimbas port (port scanner). Program ini memeriksa port mana pada suatu komputer yang “terbuka” atau boleh digunakan untuk memasukinya, dan ada kalanya mengesan program yang menggunakan port tersebut, serta versinya. (Nota: Dinding api mempertahankan komputer dari penceroboh dengan mengehadkan capaian masuk dan keluar kepada port/mesin, namun ia masih boleh dipintas.)

*CACING (WORMS)
Seperti virus, program cacing boleh menyalin dirinya. Bezanya ialah cacing tidak mencipta berbilang salinan dirinya pada satu sistem: ia membiak melalui rangkaian komputer. Ia boleh dibandingkan dengan bakteria dalam biologi. Ramai orang menggabungkan istilah "virus" dan "worm", dan menggunakan keduanya untuk memperihalkan mana-mana program yang merebak. Ini kerana sesuatu program itu boleh jadi mempunyai ciri-ciri kasar kedua-dua cacing dan virus.

February 10, 2011

Salam 1Malaysia !


Hye, terima kasehh atas kesudian anda mengunjungi blog saya. Insya-Allah, pertengahan bulan 4 saya akan mempertingkatkan lagi isi2 di dalam blog saya. Sementara saya sedang mencari bahan2 yang menarik lagi, apa kata anda melihat post2 saya yang menarik agar memudahkan kerja anda :D
Peace , No War

Mudahkan kerja korang !


Gunakan Shortcut2 nih utk senangkan kerja !

CTRL+C (Copy)
CTRL+X (Cut)
CTRL+V (Paste)


CTRL+Z (Undo)
DELETE (Delete)
SHIFT+DELETE (Delete the selected item permanently without placing the item in the Recycle Bin)
CTRL while dragging an item (Copy the selected item)

CTRL+SHIFT while dragging an item (Create a shortcut to the selected item)
F2 key (Rename the selected item)
CTRL+RIGHT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next word)
CTRL+LEFT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the previous word)
CTRL+DOWN ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next paragraph)
CTRL+UP ARROW (Move the insertion point to the beginning of the previous paragraph)
CTRL+SHIFT with any of the arrow keys (Highlight a block of text)
SHIFT with any of the arrow keys (Select more than one item in a window or on the desktop, or select text in a document)
 

CTRL+A (Select all)
F3 key (Search for a file or a folder)
ALT+ENTER (View the properties for the selected item)
ALT+F4 (Close the active item, or quit the active program)
ALT+ENTER (Display the properties of the selected object)
ALT+SPACEBAR (Open the shortcut menu for the active window)
CTRL+F4 (Close the active document in programs that enable you to have multiple documents open simultaneously)
ALT+TAB (Switch between the open items)
ALT+ESC (Cycle through items in the order that they had been opened)
F6 key (Cycle through the screen elements in a window or on the desktop)
F4 key (Display the Address bar list in My Computer or Windows Explorer)
SHIFT+F10 (Display the shortcut menu for the selected item)
ALT+SPACEBAR (Display the System menu for the active window)
CTRL+ESC (Display the Start menu)
ALT+Underlined letter in a menu name (Display the corresponding menu)
Underlined letter in a command name on an open menu (Perform the corresponding command)
F10 key (Activate the menu bar in the active program)
RIGHT ARROW (Open the next menu to the right, or open a submenu)
LEFT ARROW (Open the next menu to the left, or close a submenu)
F5 key (Update the active window)
BACKSPACE (View the folder one level up in My Computer or Windows Explorer)
ESC (Cancel the current task)
SHIFT when you insert a CD-ROM into the CD-ROM drive (Prevent the CD-ROM from automatically playing)

Dialog Box Keyboard Shortcuts 

CTRL+TAB (Move forward through the tabs)
CTRL+SHIFT+TAB (Move backward through the tabs)
TAB (Move forward through the options)
SHIFT+TAB (Move backward through the options)
ALT+Underlined letter (Perform the corresponding command or select the corresponding option)
ENTER (Perform the command for the active option or button)
SPACEBAR (Select or clear the check box if the active option is a check box)
Arrow keys (Select a button if the active option is a group of option buttons)
F1 key (Display Help)
F4 key (Display the items in the active list)
BACKSPACE (Open a folder one level up if a folder is selected in the Save As or Open dialog box)

Microsoft Natural Keyboard Shortcuts 

Windows Logo (Display or hide the Start menu)
Windows Logo+BREAK (Display the System Properties dialog box)
Windows Logo+D (Display the desktop)
Windows Logo+M (Minimize all of the windows)
Windows Logo+SHIFT+M (Restore the minimized windows)
Windows Logo+E (Open My Computer)
Windows Logo+F (Search for a file or a folder)
CTRL+Windows Logo+F (Search for computers)
Windows Logo+F1 (Display Windows Help)
Windows Logo+ L (Lock the keyboard)
Windows Logo+R (Open the Run dialog box)
Windows Logo+U (Open Utility Manager)


Accessibility Keyboard Shortcuts 

Right SHIFT for eight seconds (Switch FilterKeys either on or off)
Left ALT+left SHIFT+PRINT SCREEN (Switch High Contrast either on or off)
Left ALT+left SHIFT+NUM LOCK (Switch the MouseKeys either on or off)
SHIFT five times (Switch the StickyKeys either on or off)
NUM LOCK for five seconds (Switch the ToggleKeys either on or off)
Windows Logo +U (Open Utility Manager)



Windows Explorer Keyboard Shortcuts 

END (Display the bottom of the active window)
HOME (Display the top of the active window)
NUM LOCK+Asterisk sign (*) (Display all of the subfolders that are under the selected folder)
NUM LOCK+Plus sign (+) (Display the contents of the selected folder)
NUM LOCK+Minus sign (-) (Collapse the selected folder)
LEFT ARROW (Collapse the current selection if it is expanded, or select the parent folder)
RIGHT ARROW (Display the current selection if it is collapsed, or select the first subfolder)


Shortcut Keys for Character Map 

After you double-click a character on the grid of characters, you can move through the grid by using the keyboard shortcuts:
RIGHT ARROW (Move to the right or to the beginning of the next line)
LEFT ARROW (Move to the left or to the end of the previous line)
UP ARROW (Move up one row)
DOWN ARROW (Move down one row)
PAGE UP (Move up one screen at a time)
PAGE DOWN (Move down one screen at a time)
HOME (Move to the beginning of the line)
END (Move to the end of the line)
CTRL+HOME (Move to the first character)
CTRL+END (Move to the last character)
SPACEBAR (Switch between Enlarged and Normal mode when a character is selected)

Microsoft Management Console (MMC) Main Window Keyboard Shortcuts 

CTRL+O (Open a saved console)
CTRL+N (Open a new console)
CTRL+S (Save the open console)
CTRL+M (Add or remove a console item)
CTRL+W (Open a new window)
F5 key (Update the content of all console windows)
ALT+SPACEBAR (Display the MMC window menu)
ALT+F4 (Close the console)
ALT+A (Display the Action menu)
ALT+V (Display the View menu)
ALT+F (Display the File menu)
ALT+O (Display the Favorites menu)
MMC Console Window Keyboard Shortcuts
CTRL+P (Print the current page or active pane)
ALT+Minus sign (-) (Display the window menu for the active console window)
SHIFT+F10 (Display the Action shortcut menu for the selected item)
F1 key (Open the Help topic, if any, for the selected item)
F5 key (Update the content of all console windows)
CTRL+F10 (Maximize the active console window)
CTRL+F5 (Restore the active console window)
ALT+ENTER (Display the Properties dialog box, if any, for the selected item)
F2 key (Rename the selected item)
CTRL+F4 (Close the active console window. When a console has only one console window, this shortcut closes the console)


Remote Desktop Connection Navigation 

CTRL+ALT+END (Open the m*cro$oft Windows NT Security dialog box)
ALT+PAGE UP (Switch between programs from left to right)
ALT+PAGE DOWN (Switch between programs from right to left)
ALT+INSERT (Cycle through the programs in most recently used order)
ALT+HOME (Display the Start menu)
CTRL+ALT+BREAK (Switch the client computer between a window and a full screen)
ALT+DELETE (Display the Windows menu)
CTRL+ALT+Minus sign (-) (Place a snapshot of the active window in the client on the Terminal server clipboard and provide the same functionality as pressing PRINT SCREEN on a local computer.)
CTRL+ALT+Plus sign (+) (Place a snapshot of the entire client window area on the Terminal server clipboard and provide the same functionality as pressing ALT+PRINT SCREEN on a local computer.)

Microsoft Internet Explorer Navigation 

CTRL+B (Open the Organize Favorites dialog box)
CTRL+E (Open the Search bar)
CTRL+F (Start the Find utility)
CTRL+H (Open the History bar)
CTRL+I (Open the Favorites bar)
CTRL+L (Open the Open dialog box)
CTRL+N (Start another instance of the browser with the same Web address)
CTRL+O (Open the Open dialog box, the same as CTRL+L)
CTRL+P (Open the Print dialog box)
CTRL+R (Update the current Web page)
CTRL+W (Close the current window )


January 30, 2011

Hati-Hati Dengan Jenis-Jenis Virus PC Yang Di Cipta ! :p

                                                                          

                                        Apa Itu Virus Komputer?
 

      Virus komputer merupakan sebuah aturcara berparasit dan merebak ke dalam sesuatu fail yang dicipta dengan tujuan untuk memasuki
komputer tanpa pengetahuan atau kebenaran penggunanya. Ini kerana virus akan bercantum kepada fail atau sektor boot dan menggandakan dirinya untuk merebakkan jangkitannya. Anti-virus McAfee mendefinisikan virus sebagai sebuah perisian aturcara yang bercantum dengan aturcara lain dalam memori komputer atau cakera serta merebak daripada satu aturcara kepada aturcara yang lain.Segeralah bertindak pantas sekiranya PC anda telah dijangkiti virus agar fail-fail yang penting tidak akan musnah.







Jenis-Jenis Virus Biasa


 VIRUS COMPILER - Virus ini pertama kali muncul di dunia komputer, dan mengalami perkembangan pesat sekarang. Virus pertama ini sangatlah sukar dibendung kerana di buat dengan bahasa rendah iaitu assembler. Memang bahasa ini mudah untuk membuat virus, namun terlalu susah menggunakannya. Kelebihan virus ini adalah mampu melakukan hal sukar kerana tidak mudah dilakukan oleh virus jenis lain kerana ia lebih complicated.

BOOT SECTOR – Berparasit  sebahagian daripada bahagian cakera keras  atau disket pada bahagian rekod boot utama(MBR).Ia akan mendiamkan dirinya ssehingga ia dihidupkan oleh aturcara tersebut.

PARTITION TABLE – Sering dikatakan menyerupai virus boot sector tetapi ia lebih suka menyerang "partition table" cakera keras (ruang simpan maklumat bagaimana cakera keras) dengan menggerakkan ia ke sektor yang baru dan menggantikan sektor yang ada dengan kod yang dijangkiti virus. Virus akan disebarkan daripada partition table ke boot sector disket sekiranya disket digunakan.


FILE VIRUS - Virus jenis ini adalah virus yang mudah didapati pada fail-fail yang terdapat di dalam PC. Virus ini akan mencantumkan dirinya kepada fail .exe dan ia akan menghalang fail itu daripada berfungsi. Ia juga mampu mengubahsuai dan merosakkan fail itu bagi memudahkan ia disebarkan sebelum ia dikesan.
Biasanya file *.EXE  atau *.COM diserang akan tetapi boleh juga menyerang fail seperti *.SYS, *.DRV, *.BIN, *.OVL dan *.OVY. Antara jenis virus yang dimuatkan dalam kategori ini ialah virus polimorfik (sering berubah) dan virus stealth (tidak meninggalkan kesan).

MULTIPARTITE VIRUS - mempunyai ciri-ciri yang sama dengan virus BOOT SECTOR dan FILE VIRUS. Ia akan bercantum dengan fail dan mengubahsuai MBR cakera keras. Ia memerlukan peng‘kod’an yang kompleks.Virus jenis ini jarang didapati tetapi ia mampu melakukan tindakan yang boleh menghancurkan sesuatu fail.


MACRO VIRUS - Virus jenis ini masih baru dan yang pertama kali muncul pada Julai 1995 di dalam MS WORD.Secara tidak langsung semua fail yang menggunakan aplikasi Word,Excel dan aplikasi lain yang menggunakan makro. Ia boleh menghasilkan jaringan arahan di dalam sebuah fail yang menjalankan arahan setiap kali sesuatu kombinasi kekunci itu ditekan.Terdapat juga virus makro yang merosakkan dan memusnahkan fail lain.


TROJAN HORSE - Virus ini tidak mereplikasikan dirinya dengan itu ia sering di anggap bukan virus sepenuhnya tetapi ia masih mampu menghasilkan sesebuah kerosakan yang besar. Ia sering di muatkan dalam program yang baru atau sah kerana ia sering digunakan oleh ramai pengguna. Apabila ia dihidupkan, ia akan memaparkan mesej serta menukar data atau memusnahkan banyak fail.
Namun akhirnya virus ini akan menjadi berbahaya, sekiranya melakukan format hardisk.

WORM’S - Virus ini juga bukanlah virus yang sepenuhnya kerana ia tidak menjangkiti fail lain tetapi ia akan mereplikasikan dirinya dengan cepat. Setiap kali ia mengeluarkan salinan.Hasilnya ialah penghasilan banyak salinan worm dalam masa yang pendek dan akan memakan ruang cakera keras. Ia juga merebak menerusi rangkaian atau emel dan memenuhi ruang storan rangkaian atau simpanan emel pengguna.
Mainframe adalah sistem  komputer yang sering di serang oleh Worm. Penyebarannya pada komputer lain melalui jaringan. Dalam perkembangannya, Worm mengalami “mutasi genetik” .

VIRUS DROPPER - Satu program yang di cipta untuk sesebuah virus komputer yang menjadi target serangan. Dropper selalunya menyerang fail seperti Readme.exe atau melalui Command.com yang menjadi aktif ketika program tersebut aktif. Satu program Dropper ini, terdapat beberapa jenis virus yang tersedia.

VIRUS SCRIPT/BATCH - Awalnya virus ini dikenali sebagai virus batch seperti yang terdulunya terdapat di file ‘batch’ yang ada di DOS.Virus script biasanya mudah didapati dari Internet Explorer kerana kelebihannya yang fleksibel dan berupaya aktif ketika saat kita melayari internet. Virus jenis ini biasanya menumpang di fail HTML (Hype Text Mark up Language) dibuat dengan menggunakan script tertentu seperti Javascript, VBscript,4 mahu pun gabungan antara script yang mengaktifkan program Active-X dari Microsoft Internet Explorer.

VIRUS HYBRID - Virus ini merupakan virus yang mempunyai dua kelebihan iaitu selalunya ia akan dapat masuk ke boot sector dan juga dapat masuk ke fail.

VIRUS POLYMORPHIC - Virus ini dikatakan virus ‘intelligent’ kerana virus tersebut dapat mengubah strukturnya setelah melaksanakan tugasnya sehingga sukar dikesan oleh Anti-virus.

VIRUS STEALTH - Ia menggunakan cara genius, di yakini dengan memodified struktur fail untuk menyembunyikan kod program tambahan di dalamnya. Kod ini memungkinkan virus ini dapat menyembunyikan dirinya. Semua jenis virus lain juga memanfaatkan kod ini kerana kod-kod ini amat penting.

VIRUS COMPANION - Virus jenis ini mencari fail *.EXE untuk membuat sebuah fail *.COM dan menyalin untuk meletakkan virus. Alasannya, fail *.COM berfungsi sebelum file *.EXE.